علم تغذیه دانش نسبتا تازه اییست که در سال ۱۹۳۴ توسط انستیتو تغذیه امریکا به صورت یک رشته مجزا شناخته شد و پس از اینکه علم بر تکنیک های شیمیدان ها و بیولوژیست ها تکیه کرد و این شاخه های علمی پیشرفت نمودند، دانش تغذیه نیز پیشرفت کرد. تغذیه به یافته های شیمیایی، فیزیولوژیکی، بیوشیمی، میکروبیولوژی، پزشکی و بیولوژی سلولی متکی است.
تغذیه علمی است که در مورد غذا، مواد مغذی و دیگر مواد موجود در آن و همچنین در زمینه تاثیر مواد مغذی بر یکدیگر و تناسب مقادیر آنها در سلامتی و بیماری به تعامل میپردازد. به طور کلی دانش تغذیه مجموعه اعمالی را بررسی میکند که موجود زنده بوسیله آنها مواد غذایی را میخورد( هضم، جذب، انتقال) و از آنها استفاده میکند.
رشته علوم تغذیه شاخهای از علم پزشکی میباشد که در آن کارشناس تغذیه پس از شناخت مسائل تغذیه ای و عوامل مؤثر آن، از طریق ارتقاء پایدار و برابر در سیستم غذا و تغذیه به برنامه ریزی و اجرای خدمات پژوهشی و آموزشی و مراقبت و مشاوره تغذیه ای می پردازد.
در اواخر قرن 18 با استفاده از روش های شیمیایی کربوهیدرات، پروتئین و چربی را در غذاها شناسایی شدند و از سال 1750 ویتامینC و درمان اسکوربوت با آب لیمو و در سال 50 – 1830 درمان راشیتیسم با کره و روغن حیوانی مورد شناسایی قرار گرفت . سپس سوء تغذیه پروتئین – انرژی (PEM) و ارتباط آن با بیماری ها و مرگ و میر به ویژه در جنگ های جهانی و شرایط قحطی شناخته و نقش ریز مغذی ها در تغذیه انسانی مشخص گردید. در ایران آموزشگاه عالی تغذیه وابسته به انستیتو خوار و بار تغذیه ایران در سال 1340 شروع به کار نمود و اولین گروه فارغ التحصیلان کارشناس علوم تغذیه در سال 1344 وارد بازار کار شدند. پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی از آن سال تاکنون ادامه داشته است .
تا قبل از زمان لاوازیه (پدر علم تغذیه) مردم از منابع طبیعی تغذیه میکردند و بیشتر اطلاعات این دوره متکی به دانشمندان اسلامی است و این دوره به عنوان عصر طبیعی نامیده می شود . در اواخر قرن 18 لاوازیه به روش های شیمیایی کربوهیدرات، پروتئین و چربی را در غذاها شناسایی نمود و از سال 1750 ویتامینC و درمان اسکوربوت با آب لیمو و در سال 50 – 1830 درمان راشیتیسم با کره و روغن حیوانی مورد شناسایی قرار گرفت. سپس سوء تغذیه پروتئین – انرژی و ارتباط آن با بیماری ها و مرگ و میر به ویژه در جنگ های جهانی و شرایط قحطی شناخته و نقش ریز مغذی ها در تغذیه انسانی مشخص گردید.
از سال 1950 به بعد، با مطالعه سلولی و مولکولی متابولیسم تغذیه و نیاز های تغذیه ای شناسایی شد و همچنین مسائل مرتبط با تغذیه یعنی ایمنی غذا ، صنایع غذایی، برچسب گذاری، مقادیر توصیه شده روزانه (RDA) و استاندارد های غذایی و تغذیه ای مطرح گردید. علاوه بر این، بیولوژی سلولی- مولکولی، نقش عوامل مختلف مربوط به غذا و تغذیه یعنی کشاورزی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و … گسترش یافت و منجر به ایجاد تخصص های مختلف در رشته تغذیه در مقاطع مختلف گردید .
امروزه با فرضیه تنظیم تغذیه جنینی و ارتباط آن با بروز بیماری ها در سال های بعد و نیز رابطه تغذیه با بروز بیماری ها ی مزمن و تحلیل برنده که امروزه بالاترین علت مرگ و میر و ناتوانی های انسانی در دنیا محسوب می شوند، علم تغذیه یکی از اصلی ترین زمینه های بحث و تحقیق به شمار می رود .
آموزشگاه عالی تغذیه وابسته به انستیتو خوار و بار تغذیه ایران در سال 1340 شروع به کار نمود و اولین گروه فارغ التحصیلان کارشناس علوم تغذیه در سال 1344 وارد بازار کار شدند. پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی از آن سال تاکنون ادامه داشته است .
هدف اولیه از تربیت نیروی کار در این حوزه کمک به تحقق اهداف انستیتو یعنی گردآوری و ارزیابی اطلاعات در زمینه مصرف غذایی کشور و همکاری در درمان مشکلات تغذیه ای رایج بوده است، اما با تحول در رشته تغذیه، گسترش پژوهش و ضرورت استفاده از تغذیه دانان در برنامه های بخش بهداشت و درمان کشور، ضرورت تربیت کارشناس ارشد رشته علوم تغذیه مطرح شد و از سال 1351 آغاز گردید.
با کسب شناخت بیشتر از نقش تغذیه در سبب شناسی و درمان بیماری ها و نیز ضرورت پرداختن به تغذیه در روند توسعه کشورها و از جمله توجه به آن در برنامه های توسعه ملی و پیرو پیشنهاد کنگره تغذیه ایران در مورد تاسیس دوره دکترای تغذیه، ضرورت تربیت پژوهشگران و متخصصان تغذیه در سطوح بالاتر مطرح گردید و بدین ترتیب، مقطع دکتری تخصصی(PhD) علوم تغذیه از سال 1374 راه اندازی شد.
تغذیه، علم آشنایی با مواد غذایی و مکانیسم آن ها در بدن موجود زنده، ارزش مواد غذایی، مطالعه و تاثیر تغذیه در دوره های مختلف زندگی و تغذیه و رژیم درمانی به صورت بالینی در بیماری ها و حفظ سلامت و تناسب اندام افراد می باشد. در واقع علم تغذیه افراد را در رسیدن به یک تغذیه مناسب یاری می کند.
اصول علم تغذیه، ارزش مواد غذایی، رژیم درمانی و نحوه تغذیه مناسب از ارکانهای علم تغذیه می باشند.
این رشته در گروه شغلی بهداشت و درمان قرار میگیرد.
با توجه به رشد رو به افزایش بسیاری از بیماری های غیرواگیر دار از جمله دیابت ، بیماری های قلبی- عروقی، چاقی، سرطان ها و … و اینکه این بیماری های جز پر هزینه ترین بیماری ها و در عین حال قابل پیشگیری ترین موارد می باشد و با مطالعات گسترده ای که در این زمینه ها صورت گرفته است ، تغذیه دارای نقش بسیار مهمی در زمینه پیشگیری و درمان این بیماری ها دارد و به افراد کمک میکند که با پیروی از یک الگوی تغذیه ای مناسب در جاده سلامتی قدم بردارند.
این پیام فقط یکبار برای شما نمایش داده خواهد شد.
در صورت رد کردن پیام میتوانید از کلید ثبت نام در انتهای صفحه سایت اقدام به ثبت نام و عضویت نمایید.